Fra og med 2015 ble det påbudt å bruke redningsvest i båter under 8 meter, når båten er i fart. Erfaringene fra første året med påbud tyder på at loven ikke treffer formålet, nemlig å redde liv. Det dør antakelig svært få eller ingen mens små båter er i fart. Det er derfor viktig at du som båtbruker setter deg inn i hvilke aktiviteter som innebærer risiko, og hvor du kan bidra med godt vett og riktig utstyr til å redusere mulighetene for drukning. I mange tilfeller hvor det ikke er påbudt med vest, bør du allikevel ta ansvar for egen sikkerhet og ta på deg vesten. For eksempel når du padler, når du fisker, når vannet er kaldt, når du beveger deg på dekk når båten ligger stille. Det er mange eksempler, bruk sjøvett!

Barn i båt 

De aller minste
Det viktigste er å velge en vest med god passform, som klarer å snu barnet, og som gir tilstrekkelig oppdrift til å holde munn og nese over vann. Husk at tørre bleier flyter og motarbeider vesten. Badebleier kan være et alternativ, gjør gjerne en test under trygge forhold med vest og bleie. Da kan både du og barnet føle dere trygge med vest.

Du kan også sikre barnet ditt når det er fastspent i bilstol. Dette kan ofte være det beste alternativet, små barn synes ikke alltid det er komfortabelt å være pakket inn i en redningsvest en varm sommerdag. Sjekk hvilke bilstoler som er egnet. Se hvordan SeaBa fungerer.

15355-09 SeaBa Bambino
SeaBa Bambino

Barn i båt – trassalderen
Her er samme krav til vesten som til spedbarn, den skal snu barnet i vannet. Aller helst skal poden samarbeide om vestbruken, og ikke lage alt for mye ulyd når vesten skal på. En litt mellomfornøyd krabat på dette bildet, men trygg og sikker i selskap med Elias.

22343_Elias vest               15377-04

Valg av størrelse på barnevest
Du skal ikke kjøpe en vest som barnet kan vokse i, den skal sitte godt! En grei test er å ta den på og løfte barnet opp kun etter vesten. Dersom barnet forsvinner ned i vesten så er den for stor eller er ikke egnet.

Vester til ungdom og voksne

50 Newton / EN 393 / EN ISO 12402-5
Flytevester og klær er beregnet for svømmedyktige. De holder deg flytende, men snur deg ikke på rygg. Behagelige å ha på, og stort og variert utvalg.

 

 

100 Newton / EN 395 / EN ISO 12402-4
Redningsvester med ekstra flytemidler i front og bak hodet. Hjelper å snu deg slik at du ligger på ryggen og holder hodet over vann slik at du får puste. Egner seg både for de som kan og de som ikke kan svømme. Litt klumpete å ha på, men gir maksimal trygghet også om du ikke er ved bevissthet.

15513-00 Redninsvest

150 Newton / EN 396 / EN ISO 12402-3
Oppblåsbare redningsvester for personer over 40 kg. God oppdrift, snur deg i vannet og holder hodet og ansiktet over vann. Vestene finnes i flere varianter, både manuelle og manuell/automatisk, med eller uten feste for sikkerhetsline. Mer komfortabel å ha på enn tradisjonelle redningsvester, men krever periodisk vedlikehold slik produsenten beskriver. Du må ha full kontroll på at vesten får ny patron dersom den har vært utløst.

40025_Baltic_Baltic_Legend__multicolor__1

 

Oppblåsbare vester for barn og unge: 18-40 kg.
Vestene finnes, og de kan være et godt alternativ til ukomfortable 100N redningsvester. Vi anbefaler vestene kun til barn som kan svømme, om den automatiske mekanismen ikke virker må man kunne forstå hvordan vesten utløses manuelt eller klare å blåse den opp med munnen. Det er spesielt viktig å passe på at vester for barn blir riktig vedlikeholdt, og at man har full kontroll på at gasspatronen er ubrukt og klar til innsats.

15377-1415377-13

Flytedrakter 50N
Dersom vannet er kaldt er det livsviktig å ikke miste kroppsvarme. Flytedrakten har en oppdrift på 50N eller mer. Drakten holder deg ikke tørr, men den sørger for at vannet som kommer inn holder seg der det er, og ikke skiftes ut hele tiden med nytt og kaldt vann.

Regatta flytedrakt

«Paragrafvester»
Det er vel neppe noen svømmedyktige som drukner mens de kjører båt i sakte fart innaskjærs en varm sommerdag. Vestprodusentene har vært kreative og laget noen enkle oppblåsbare vester som du kan ha festet til livet, og tre over hodet og blåse opp dersom behovet oppstår. Da har du muligheten til å nyte solen med bar overkropp, samtidig som du har vesten på. Om disse vestene tilfredsstiller lovens og politiets krav gjenstår å se. Anbefales kun til svømmedyktige.

Baltic iFloat

Hundevest
Det finnes flytevester til store og små hunder. Vestene skal både hjelpe hunden å holde seg flytende uten å måtte anstrenge seg for mye, og den skal være lett synlig dersom den faller i vannet.

15508-04_hundevest

/ Maritim Båtutstyr

http://www.maritim.no/redningsvester

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s