Vårens vakreste eventyr for noen. Båtpussen byr på en god anledning til å utfolde seg med praktisk arbeid og nyte resultatet når en nypusset og vakker båt kommer på vannet. For andre er det livet på sjøen som teller og båtpussen er bare noe man må gjennom med minst mulig innsats.

Huskeliste

 • Hansker
 • Bøtte
 • Tilgang til vann
 • Båtvask
 • Gelcoatrens (dersom båten er falmet, gulnet eller gelcoaten er slitt)
 • Polish
 • Voks (noen hopper over denne)
 • Svamp eller myk børste
 • Poleringsmaskin (du kan bruke håndkraft også)
 • Lammullhette og svamprondell
 • Microfiberkluter
 • Poleringstørk eller evt. et gammelt laken
 • Termos med kaffe og litt niste (kos deg med båtpussen – det er litt av båtgleden!)

Vask og rengjøring

Vask båten grundig, bruk svamp eller en myk børste og la såpen få virke. Ikke bruk skuremidler som inneholder slipemidler, de matter ned gelcoaten. Til vårpussen bruker du et kraftigere vaskemiddel enn du gjør senere i sesongen. Her tåler vi at voks og polering forsvinner sammen med skitten.

Gelcoatrens

Her kommer det an på utgangspunktet. Er det en relativt ny båt med blank gelcoat kan du gå rett på poleringen. Dersom skroget er matt og gelcoaten er slitt, så starter vi med en skikkelig gelcoatrens. Sol og salt ødelegger gelcoaten, men du kan få tilbake glansen bare den oksyderte overflaten slipes bort. Kjør i vei med polermaskin og gelcoatrens. Spesielt på mørke skrog er dette viktig, de ser fort slitte ut.

Polering

Polish er en blanding av kjemikalier, voks og slipemidler. Kjemikaliene løser opp fett og ved hjelp av ultrafinkornede slipemidler fjernes urenheter og gir gelcoaten glans. Avhengig av merke er det tilsatt voks eller nanopartikler som legger seg som et beskyttende lag på gelcoaten. Mange poleringsmidler støver når du tørker av, å bytte fille ofte hjelper godt. Bruk gjerne et gammelt laken som du river opp til dette formålet.

Voks

Når poleringen er gjort anbefaler vi at du legger på voks eller gelcoat forsegler. Voksen som er i en polish er sjelden tilstrekkelig til å beskytte gelcoaten en hel sesong. Voksen du bruker skal inneholde UV-filter som hindrer sola å bryte ned gelcoat overflaten.

Poleringsmaskin

Enkelt forklart:

Poleringsmaskin med elektronisk kraftregulering:
Konstant kraft, men ikke konstant turtall. Trykk den mot underlaget så stopper den, slipp opp så fyker poleringspastaen vegg i mellom. Du får kjøpt slike maskiner overalt for en billig penge, også hos Maritim. De er fullt brukbare, du justerer bare trykket mot underlaget til du har det turtallet du ønsker.

Poleringsmaskin med elektronisk turtallsregulering
Riktig valg til båtpussen. Viktigste fordelen med disse maskinene er at du kan holde turtallet tilstrekkelig lavt slik at det ikke blir for varmt. Koster ikke all verden, du kan få rimelige maskiner som er mer enn gode nok til hobbybruk.

Poleringsmaskin med turtallsregulering og oscillerende hode
Beste valg, men relativt kostbart. Rondellen beveger seg på en måte som gjør at skroget ikke får riper. Sjekk denne: ShurHold polermaskin

Maritim har stort utvalg i rubbing, polish og voks, og så har vi noen «hemmelige» godbiter som erfarne båtfolk vet å sette pris på:

 

1)KMI Wipe and Shine                         2)  1969-00 Hugos                             3)   1796-00 Autosol

4)  Fiskeboerste                        5)                        6)   Svamper_smaa.wm

1) KMI Wipes – En effektiv og miljøvennlig multifunksjonsserviett for rengjøring. Effektiv mot ulike typer smuss. Enkel å bruke, lett å ta med seg.

2) Hugos rensekrem – Vi kaller den tannkrem på boks, et vidundermiddel du ikke kan unnvære når du tar båtpussen. Super til å fjerne inngrodd skitt og merker på fenderlista, eksosflekker på skroget og mye mer.

3) Autosol – poleringsmiddel til rustfritt stål og mye annet.

4) Fiskebørste – til alle krinkelkrokene du ikke kommer til. Kjøp to, så har du til å fjerne blodranda på fisken også.

5) Extreme Clean – Der andre vaskemidler gir opp!

6) Extreme Håndsvamp – en melamin svamp som fjerner gjenstridige flekker. Fukt den  først i lunket vann og gni mot det skitne underlaget.

Har du flere gode tips så del de gjerne med oss og legg inn kommentar til artikkelen. Lykke til med båtpussen.

Båtpleieprodukter, se her:

www.maritim.no/batpleie
www.maritim.no/til-batpussen

/ Maritim Båtutstyr

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s