Det er mange ting om bord som kan skades av frost. Både motor, vanntanker og toalett er utsatt. Her har du en liten guide som kan hjelpe deg til å finne den frostvæsken som passer best til ditt behov.

Hva skal frostvæsken gjøre for motoren:

Hindre at vannet fryser

Det mest opplagte er at frostvæsken skal hindre at vannet fryser. Frost kan skade motorblokken eller ferskvannsopplegget om bord slik det blir sprekker og lekkasjer. Pass på at du kjøper en frostvæske som beskytter mot de temperaturene du forventer kan inntreffe, og følg anvisningene om blandingsforhold.

Hindre korrosjon

Frostvæsken inneholder kjemikalier som hindrer korrosjon. Den er tilsatt inhibitorer, som kort fortalt hindrer eller forsinker kjemiske reaksjoner mellom vannet og motorkomponentene.

Reduserer slitasje

Kjølevæsken bidrar til minst mulig slitasje på pumper og andre bevegelige deler i kjølesystemet.

Overføre varme fra motoren til vannet

I veggene i motorblokka er det hulrom og rør som inneholder vann blandet med frostvæske.  Frostvæsken bidrar sammen med vannet til at varmen fra motorblokka overføres til motorens varmeveksler. Her kjøles blandingen ned og sendes tilbake til motoren.

Her er de fleste typene frostvæskene som finnes på markedet:

Rød, blå eller grønn – det er fargen det kommer an på.

Du må sjekke motorens instruksjonsbok for å se hvilken som er den rette. Enkelte må aldri aldri blandes, i verste fall risikerer du at blandingen blir til grøt. Du må alltid etterfylle med samme farge som er på motoren fra før.

 

Blå Frostvæske

Blå frostvæske brukes på de fleste eldre motorer. Den kan også benyttes til å frostsikre sjøvannsdelen av motorens kjølesystem.

 

 

 

GrønnGrønn Frostvæske frostvæske G48 likner den blå, men har bedre korrosjonshindrende egenskaper. Volvo Penta spesifiserer grønn frostvæske til de fleste av sine motorer.

 

 

Rød Frostvæske

 

Rød frostvæske, gjerne kalt «long-life»er spesielt egnet til motorer med aluminiumstopp. Har lengre holdbarhet enn blå og grønn.

 

 

Gul Frostvæske

 

Gul frostvæske er også en «long-life» kjølevæske. Har tilnærmet samme egenskaper som den røde.

 

 

Her er frostvæske til resten av båten:

Giftfri FrostvæskeGiftfri frostvæske kommer i alle regnbuens farger. Den er ofte basert på propylenglykol. Godt egnet til å frostsikre ferskvannsopplegg, vannlåser, toaletter, vanntanker og mye mer. Disse frostvæskene skal ikke brukes til motoren.

 

 

Se et oppdatert vareutvalg i vår nettbutikk

 

Lagre

Én tanke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s