Båteiere er ofte sin egen rørlegger. Her er noen tips til vedlikehold av toalett og septiktank for å unngå ubehagelige overraskelser på båtferien.

Før sjøsetting

Rengjør og smør pumpstanga med vaselin. Kople toalettets vanninntak til en slange og sjekk om det virker, og at pumpa er tett. Hvis det lekker i toppen av pumpestanga er det mulig å bytte o-ringen i toppen av pumpa. Du kan også gjøre denne jobben etter du har sjøsatt hvis det er vanskelig å ordne med vann der båten står i opplag. Etter sjøsetting bør du bruke toalettet til å pumpe inn 10% av tankens volum, slik at det ligger godt med vann i septiktanken før den tas i bruk.

Husk å sjekke at du har doble slangeklemmer på utløpet under vann, og at stengekrana fungerer!

Daglig bruk

I båt med septiktank er det viktig å bare bruke papir som er beregnet for camping eller båttoaletter. Vanlig toalettpapir som er basert på resirkulert råmateriale løser seg dårlig opp, og kan tette igjen toalettet. Dimensjonene på røropplegget er mindre enn det du har i huset, og derfor større sjanse for at noe tetter seg.

6020-72 toalettpapir

Bruk mye vann, det gjør jobben enklere når septiktanken skal tømmes.

Urinsalt eller urinstein

Kombinasjonen av saltvann og urin danner krystaller og kan tette igjen slanger og rør. Ha en liten skvett eddik i vannet av og til, og spyl gjennom. Eddiken løser opp saltene slik at rørene ikke tetter seg.

Bli kvitt dårlig lukt

Har du kontinuerlig ubehagelig lukt i båten kan det være på tide å bytte alle septikslangene. Bruk kun slanger som er spesielt laget til dette formålet, de er lukttette i lengre tid – men ikke evig.
19030-02 septikslange

Sørg for å rense tank og slanger innvendig. Fett og bakteriebelegg på innsiden av slanger og tank gjør at det lukter. Til dette kan du bruke septikrens.

Ved å sette kullfilter på lufteslangen så slipper du ubehagelig lukt når du trekker ned. Når du pumper vann inn i septiktanken fra toalettet går det tilsvarende mengde luft ut av tankluftingen. Kullfilteret sørger for at det er tilnærmet friskluft som kommer ut av luftingen.

6002-15 Kullfilter

Reservedeler

Maritim har deler til de fleste vanlige toaletter, og helt nye toaletter koster faktisk ikke mye de heller.

Har du spørsmål eller trenger hjelp, så send oss gjerne spørsmål på mail eller bruk våre Facebook sider.

 / Maritim Båtutstyr

Posted in VVS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s