Noen båtturer slutter før de har startet. Du kan sikkert forestille deg hvordan det er å få motorstopp et par meter fra brygga, eller et par nautiske mil til havs. Hvis du tar en sjekk av hvordan det står til «i kjelleren» før du sjøsetter så minsker i alle fall risikoen for motorstopp på grunn av dårlig drivstoff.

Før sjøsetting

Har du hatt uønsket liv i tanken under vinteropplaget? Åpne mannlokket for å sjekke, bruk dreneringspluggen på vannutskilleren og drener lenge nok til at drivstoffet fra tanken har kommet gjennom slik at du kan se at det ikke er vann i bunnen av tanken. Fortsett i så fall å drenere til det kommer ren diesel, og sjekk at det ikke er tegn til slimete rester av dieseldyr.

Dieseldyr

Dieseldyr er mikroorganismer som lever og formerer seg i grenselaget mellom vann og diesel. Enkelt sagt lever organismene i vann, spiser diesel og legger fra seg avfallsstoffer som forurenser tanken. Det beste du kan gjøre er å unngå at organismene får noe å leve i, nemlig vann. Og, om de først dukker opp er det en fordel om du har tilsettingsstoffer i dieselen som dreper eller hindrer formering. StarTron fra StarBrite gjør begge deler, helt uten giftstoffer. Enzymene gjør at bakterienes cellevegger ødelegges og de dør. I tillegg løses vannet opp og blandes med drivstoffet til en homogen blanding som ikke gir bakteriene levelige forhold.

Mr.Funnel

Fyll de første literne gjennom trakt med filter som avslører vann og skitt. Mr. Funnel sine filtere «ser forskjell» på vann og diesel, de hindrer at vannet kommer ned i tanken.

MrFunnel trakt

Det går sent å fylle gjennom trakta, så å fylle hele tanken gjennom denne er en tålmodighetsprøve. Hvis de første 10 literne går gjennom og alt ser rent ut kan du antakelig fylle resten rett i tanken. Dersom du ser vann og skitt samle seg, så er det bare å være tålmodig og bruke filteret til siste dråpe. Kjøp et som er stort nok, så går det raskere.

 

 

Tips:

  • Fyll drivstoff fra anlegg du stoler på.
  • Ha full tank når båten ligger lenge uten å bli brukt, så slipper du kondens.
  • Sjekk at pakningen på dekksforskruningen er ok, dersom o-ringen eller pakningen er morken kan det komme vann inn gjennom påfyllingen.
  • Sjekk om tankluftingen er montert slik at slangen går litt oppover, da fungerer den som vannlås.
  • Har du fått dieseldyr er det bare en løsning: Tanken og drivstoffsystemet må rengjøres.

God sommer – uten motorstopp!

 

/  Maritim Båtutstyr

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s