Motoren er båtens hjerte, og sørger du for godt vedlikehold og riktig kosthold så øker mulighetene for en problemfri båtsesong. Uansett om motoren er i god stand, så trenger den rent og riktig drivstoff. Her er noen tips til hva du kan gjøre før sjøsettingen.

Start med å drenere vannutskilleren, det kan være det har samlet seg litt vann nederst som må tappes ut. Tapp gjennom litt diesel slik at du kan se om det kommer kondensvann fra tanken til vannutskilleren. Dersom det kommer vann så drenerer du til det er ren diesel som renner gjennom.  Husk at vann i drivstoffet kan føre til motorstopp, så det vil vi helst ikke ha. Dersom det har vært vann i drivstoffet kan du ha fått dieseldyr. (Se egen artikkel om dette)

Byttet du drivstoffilteret i høst? Hvis ikke bør du gjøre det nå. Det samme gjelder motorens olje, oljefilter og luftfilter. Sjekk i motorhåndboka eller med en servicetekniker, så får du med deg alle viktige servicepunkter.

Motorens kjølesystem bruker saltvann, enten gjennom varmeveksler eller direkte gjennom motorblokka. Hvis motoren har sinkanoder i blokk eller varmeveksler må disse sjekkes og skiftes dersom de er tæret mer enn en tredel.

 

 

Impelleren i vannpumpa er laget av gummi, den morkner og slites med tiden og skal byttes med jevne mellomrom. Kjøp to impellere, ha den ene i reserve i båten sammen med en impellertang. Dersom du har byttet impeller mens båten er på land, og du har rett verktøy ombord, så er det lettere å gjøre et nødbytte når du er på sjøen.

Når drivstoffsystem og motor er klargjort er det tid for prøvekjøring på land. Kople til vann og kjør motoren varm, sjekk for lekkasjer og at alt virker som det skal. Sjekk at det kommer kjølevann ut av eksosen i rikelig mengde.

Prøvetur

Når båten er på vannet kan det gjerne feires med å ta en liten prøvetur. Start med motorromsluka/dørkene åpne, kjør motoren varm mens du følger med på at det ikke lekker vann, olje eller eksos i motorrommet. Dra gjerne på litt, og følg med på temperaturmåleren at motoren får riktig kjøling. Nå er du klar til båtsesongen, motoren har fått godt stell, du har rent drivstoff på tanken og kan glede deg til en problemfri sommer.

/ Maritim Båtutstyr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s